Dag terug Hoofdpagina Taal: en Dag vooruit

Dag 12: Dagtocht naar Copán

Honduras - woensdag 1 december 1999

Vroeg opstaan! Om 4.00 uur vertrekken Liz, Maria, Wolfgang en ik voor een dagtocht naar Copán in Honduras. Daar is een mooie Maya-ruïne, net zo groot als die in Tikal en Chichen Itzá. Hij staat niet op het officiële programma, maar we hebben tijd om er zelf heen te gaan.

We moeten weer een eind rijden: inclusief een stop voor ontbijt zijn we 7 uur onderweg. Het laatste stuk weg in Guatemala en het hele stuk in Honduras gaat over een onverharde weg.

Er wordt wel al hard gewerkt aan een verharde weg, dus over een jaar of wat zal het wel een stuk minder spectaculair zijn.

De grens met Honduras is uitgestorven. Alleen een paar boeren en een lifter willen naar de andere kant. De procedures gaan dus ook op z'n elfendertigst.

Bij de ingang van het ruïnegebied zitten wilde papegaaien!

De ruïnes in Copán zijn enorm rustig. als er in totaal tien bezoekers zijn, schat ik het al hoog in.

We huren een gids, Marvin, die erg goed blijkt te zijn. Hij spreekt goed Engels en vertelt erg uitgebreid. We stellen ook veel vragen, al met al doen we 3 uur over de rondleiding.

Mede door de goede uitleg is dit de mooiste ruïne die we tot nu toe gezien hebben.

Je kunt hier goed zien hoe de indeling van de stad geweest moet zijn.

Veel gebouwen zijn goed gerestaureerd. Ook veel afbeeldingen en hiëroglyfen zijn nog in goede staat.

Liz heeft een hele tas vol bandjes bij zich. Amanda Marchall is erg mooi, The Proclaimers opvallend, en haar jazz-bandje is erg lekker. We praten over plannen maken voor de toekomst. Ze wil ooit nog eens in Londen wonen, maar ook nog eens langer naar Honduras. Vrijwilliger zijn bij een Maya-opgraving lijkt haar leuk. Later geeft ze toe dat dat ook is omdat ze Marvin leuk vindt. al denk ik dat ze dat ook weer zegt om te kijken hoe Wolfgang en ik daarop reageren.

Na de lange rit terug ga ik met Liz en Wolfgang nog even eten in Antigua. We gaan terug naar het leuke restaurant waar we maandag gegeten hebben.Er zijn steeds meer zieken in de groep. Maria werd in de loop van de dag ziek, Wolfgang 's avonds ook. Ze denken dat het van het eten van dinsdag komt. het kan ook van het ontbijt zijn, ergens in een vies wegrestaurant.

 

Dag terug Hoofdpagina Taal: en Dag vooruit