Dag terug Hoofdpagina Taal: en Dag vooruit

Dag 17: Vierde dag Inca Trail, Machu-pichu

Peru - zondag 25 oktober 1998

We zouden opnieuw vroeg opstaan (4.00 uur) zodat we om 6.30 uur bij de zonnepoort zouden kunnen zijn. Dat moet heel indrukwekkend zijn als de zon opkomt.

We staan een uur later op. Het is zo mistig en regenachtig dat er toch niets te zien is bij de sungate. Wat een kloteweer! We lopen de hele tijd in de regen.

We lopen nog altijd in de wolken

Gelukkig hoeven we nu niet zo ver, we lopen van 6.00 tot 8.00 uur naar Machu Picchu. Daar is het dan nog heel erg rustig. Alleen een paar andere groepen Inca Trailers die tegelijk zijn aangekomen.

We ontbijten eerst in het restaurant, waar we ook even kunnen opwarmen en drogen. Heerlijke verse koffie! Rond 9.30 uur stopt het met regenen en krijgen we een rondleiding van weer een nieuwe guide: Fernando.

Hij praat op een fluistertoon, alsof alles strikt geheim is. wel grappig.

Hij vertelt (opnieuw) over de drie werelden die de Inca's kenden:

"Condor" - de bovenwereld (hemel)
"Poema" - de echte wereld (nu)
"Slang" - de onderwereld (dood)

Of je het wilt of niet, hier droom je al snel over de zin van het leven

Hij legt verder uit hoe Machu Picchu werd gebouwd, en hoe de indeling van de stad was. Bepaalde groepen bewoners hadden een eigen wijk. Verder zat er ook logica in de indeling van die wijken.

De speciale bouwstijl van de Inca's, met grote stenen die naadloos op elkaar passen, werd vooral gebruikt voor heilige genouwen of voor het huis van een Inca (leider).

Rondkijken in Macchu Pichu

We krijgen alle tijd om rond te kijken, terwijl het steeds drukker wordt. Op het hoogste deel van de stad grazen lama's!

In het stadje beneden aan de berg eten we pizza en kopen we souvenirs. Het leuke is dat je hier echt kunt afdingen. Als je eerst interesse toont en daarna welgemeend zegt dat je het niet wilt, gaat al de helft van de prijs af. De T-shirts die binnen Machu Picchu worden verkocht voor een fortuin, koop je hier voor hele schappelijke prijzen.

Het stationnetje is het middelpunt van het stadje

Waar we zitten te eten, is eigenlijk het perron van de trein. Het is het eindpunt, dus de trein staat lange tijd stil tijdens het verwisselen van de locomotief. Vanaf hier vertrekken we, terug naar Cusco. Wat voelen we ons vies!

Een speelgoedtreintje in het groot

We moeten ons bij Urubamba al klaarmaken om uit te stappen. Freddy gaat snel kijken of we kunnen overstappen op een busje. Dat blijkt te kunnen. Dat scheelt ons twee uur! Wel een omgekeerde wereld, dat een taxibusje sneller is dan de trein...

Het busje is stampvol, ook met andere toeristen. Ik slaag erin een plekje voorin te krijgen, zodat ik niet wagenziek word. Het laatste stukje draait de chauffeur muziek van Bob Marley! Heerlijk! Misschien krijg ik nu toch een beetje heimwee...

Terug in het hotel ben ik een beetje teleurgesteld. Ik word gestald op de kamer van Mike en Ronald. Ook wel gezellig, maar ik had tot nu toe niet zo veel contact me ze. Ik heb geen energie meer om nog te gaan eten.

 

Dag terug Hoofdpagina Taal: en Dag vooruit