Dag terug Hoofdpagina Taal: en Dag vooruit

Dag 14: Tikal en doorreis naar Belize

Guatemala - vrijdag 3 december 1999

We slapen uit, tot 6.00 uur! Nou ja, het is nog altijd vroeg natuurlijk, maar vergeleken bij de afgelopen dagen is het enorm comfortabel. We gaan vandaag opnieuw naar de ruïnes van Tikal en we willen er zijn voordat de busladingen dagjesmensen komen.

We ontbijten in een klein restaurantje aan de overkant van de ingang. Iedereen is nog erg slaperig.

We hebben een aardige gids, maar hij vertelt niet zo erg boeiend. Hij hoort en ziet wel alle vogels en beesten, daar vertelt hij nog het aardigste over.

Het is nog een hele klim naar boven!

Er zitten hier heel veel aapjes in de bomen. Vooral vanuit de hogere tempels kun je ze erg goed zien!

Er zijn niet alleen veel aapjes, maar ook andere beesten. Ik heb geen idee hoe ze heten, bij ons komen ze niet voor. Een soort kruising tussen een eekhoorn en een wasbeertje. Ze komen heel schattig naar je toe, maar gaan er als je niet uitkijkt met je tas vandoor!

Als we bij de tempels 1 en 2 (de bekendste) aankomen, is het er toch al aardig druk, maar het is toch erg mooi. We willen natuurlijk allemaal op de foto vanaf de top.

We lunchen bij het zelfde restaurantje als waar we ontbeten. De eigenaar maakt een heerlijke maaltijd met rijst, vlees en groenten, voor maar een paar quetzels. Gelukkig maar, we zijn er bijna doorheen!

Vanaf hier reizen we door naar Belize. Aan de grens is het weer een chaos, maar anders dan aan de grens met Mexico. Hier zijn vooral heel veel geldwisselaars. Gail raadt ons aan te wisselen aan de Belize kant, ook omdat bij de douane misschien smeergeld gevraagd wordt. De wisselkoers is aan beide kanten van de grens even goed. Er wordt gezegd dat de koers hier beter is dan bij de bank. Later blijkt dat inderdaad zo te zijn.

Vooraf zei Gail dat het ons 10 quetzel zou kosten om Guatemala uit te komen, aan smeergeld. Deze keer protesteer ik. Officiële grens- en luchthavenbelasting prima, maar smeergeld lijkt me echt een probleem van GAP. Gail is weer geprikkeld en zegt dat we ook zelf de grens mogen zien over te komen. Ik zeg dat het om het principe gaat, dat het haar taak is ons netjes over de grens heen te helpen.

Als we Guatemala uit zijn krijgen we ons smeergeld terug. Gail zegt dat het haar veel moeite kostte, maar dat ze niet hoefde te betalen. Ik hou heir enige twijfel over, maar goed.

We overnachten deze keer in een natuurcentrum op het platteland bij de grens. Ze gebruiken hier regenwater voor de douche, de wc is een gat in de grond en we slapen in kleine huisjes in het veld. Het is primitiever dan we gewend zijn, maar ik vind het erg leuk!

De kok van het restaurantje maakt een "echte Maya-maaltijd". Erg lekker, al hebben we niet zo veel trek. Het hoofdmenu is een deegrol met vlees en paprika, verpakt in bladeren van een bananenplant. Als toetje krijgen we heerlijke huisgemaakte koek!

Het mag hier dan primitief zijn, we kunnen wèl video kijken. We zien Monty Python's Meaning of Life. Erg leuk.

De sterrenhemel is hier prachtig. Ik blijf er wel een kwartier ademloos naar kijken.

 

Dag terug Hoofdpagina Taal: en Dag vooruit