Dag terug Hoofdpagina Taal: en Dag vooruit

Dag 3: Ruïnes van Uxmal

Mexico - maandag 22 november 1999

De ochtend hebben we lekker voor onszelf. Ik slaap uit tot 9.00 uur, relax lekker wat en ga in m'n eentje Mérida in.

Op zoek naar een bank, die nog lastig te vinden is. We moeten vooruit betalen voor de trip van vanmiddag naar Uxmal. als ik de bank zoek, kom ik driemaal langs het reisbureautje, maar als ik het reisbureautje zoek, kan ik het niet vinden.

Ik ontbijt aan het grote plein. Dat wordt juist opgeknapt, ze zijn er druk aan het werk. Heerlijk, zo even niks doen en kijken naar het gewone leven op straat.

Om 13.00 uur vertrekt ons busje naar Uxmal, een belangrijke Maya-ruïne op een uurtje rijden van Merida..

Er gaat ook een Fransman mee, die helemaal alleen reist. Hij zou naar La Paz (Bolivia) gaan, maar zijn reisbureau boekte een ticket naar La Paz, Texas. Toen ging hij maar naar Mexico. Opvallend trouwens: een Fransman die vloeiend Engels en Spaans spreekt. En Duits, want hij werkt voor de Deutsche Bank.

Uxmal is minder mooi dan Chichen Itzá, maar omdat het er veel minder druk is, komt het er veel beter tot z'n recht. Er is wel heel veel nagebouwd. Toen ze de restanten vonden, was er namelijk nog maar weinig van over.

Zittend op de hoogste tempel leg ik mijn groepsgenoten uit wat Sinterklaas is. Ik trakteer ze op marsepein. Ze snappen hoe moeilijk het is voor mij: ik ben zowel met mijn verjaardag als met Sinterklaas van huis.

We kijken hier ook naar de zonsondergang, erg mooi.

We eten in een restaurant op het terrein van Uxmal -  we zijn de enige gasten. Het eten is niet erg Mexicaans en het is niet zo heel veel, maar op zich wel goed. Heerlijke bananensorbet toe, van echte bananen, zonder smaakstoffen.

's Avonds zien we een licht- en geluidsshow in Uxmal. Een beetje een tegenvaller: het is geen uitleg over wat het allemaal is, maar een soort hoorspel over hoe het leven toen was. Het ergste is nog dat de Engelse vertaling die we op onze koptelefoontjes horen niet synchroon loopt met de lichteffecten. Toch is het wel mooi om te zien: door de verlichting zie je veel details die overdag niet te zien zijn.

In Merida blijkt 's avonds nog steeds het festival bezig te zijn. Als we er aankomen is een grote groep dansers in traditionele kleding bezig.

Daarna komt er nog een groepje van twee violisten, twee gitaristen en een toetseist. Ze spelen goed, maar hun repertoire is een beetje lullig. Na een half uurtje gaan we terug naar het hotel.

 

Dag terug Hoofdpagina Taal: en Dag vooruit